Spații
Parcul
Mai întâi, topografia locului: situat pe Calea Martirilor, îl descoperi abia după ce ai ajuns aproape afară din oraş şi te-ai împăcat cu griul tern al blocurilor rămase ca mărturie a istoriei prin care am trecut. Întâi îţi apare în faţă doar o pată colorată. Stranie. Parcul Triade: forme diverse, sculpturi, o stilistică prin care filiera neoconstructivistă a anilor 60-70 se apropie de un expresionism recitit în cheie ironică. Parcul Triade e avanpostul fundaţiei și al Muzeului Jecza.
Pentru foarte mulţi trecători, obosiţi de greutatea fiecărei zile, Parcul Triade rămâne, însă, doar un semn de întrebare pus zilnic în drum spre alte ţinte. Pentru cei care au avut, vreodată, curiozitatea (sau, poate, şansa) de a pătrunde dincolo de prag, grădina cu sculptură este frontiera spre o altă lume.
Spațiul privat. Bucătăria
Pătrunzând în spaţiul muzeal, intri, de fapt, în Casa Jecza. Chiar dacă Peter Jecza nu mai este de mulți ani, locul păstrează aerul boem al trecerii lui: sute de lucrări, alături de semne ale unei intimităţi încă vii.
Trecătorului i se permite să intre. Încet-încet, se trezeşte în mijlocul unei lumi îmbietoare. Este deja de-al locului. Oriunde păşeşte, îl învăluie o poveste ce-l absoarbe cu un aer de familiaritate şi inedit.
O experienţă aparte. O clipă petrecută într-un muzeu cu palpit de viaţă.
Galeria mare
Galeria mare a fost dintru început destinată să găzduiască lucrările de sculptură ale lui Peter Jecza. Concepută ca un spațiu expozițional, galeria invită la un parcurs inedit, ce amalgamează perioade, motive, materiale. Vizitatorul este stimulat să descopere lucrările și să pătrundă apoi mai departe, spre alte informații ce i se oferă.
Galeria mică
În spațiul din Galeria mică sunt expuse lucrări a căror vechime trece de o jumătate de secol. Sunt exercițiile timpurii ale sculptorului, realizate în perioada anilor de școală, pe când era elev la Liceul de Arte din Târgu Mureș. Înșiruite pe raft, sunt portretele membrilor de familie ce au pozat tânărului artist: mama, bunica, tatăl, unchiul Feri.
Pasaj
Pe pasajul balconului situat deasupra Galeriei mari, este expus ”Drumul crucii”, cele 14 reliefuri de bronz create pentru Biserica romano-catolică de la Sfântu Gheorghe, orașul natal al artistului. Reliefurile figurează momentele-cheie ale calvarului christic, în care artistul își proiectează destinul propriu.
Mansardă
În mansardă se regăsesc lucrările legate de arta medaliei. Sculptorul a ilustrat amplu acest gen, creând medalioane, plachete și medalii cu ocazia diverselor evenimente culturale.
Tot în acest spațiu se găsesc și aparatele fotografice cu care Peter Jecza și-a documentat de-a lungul timpului opera de sculptură.
Grădina interioară
Grădina interioară este amenajată ca o expoziţie în aer liber. Ea leagă spaţiul casei-muzeu de noua construcţie a Galeriei de artă contemporană, ce poartă numele fondatorului: Galeria Jecza.
Farmecul deosebit al unei vizite aici îl dă acest amestec inedit de spaţiu locuit şi spaţiu pentru artă, o formă de colecţie muzeală vie, oferită întotdeauna cu bucurie spre vizionare.