2011. Galeria Sala Terrena, Stift Klosterneuburg, Austria

Lucrările religioase

30 iunie – 9 septembrie 2011

Prezentare : dr. Peter Schubert, Ana-Maria Altmann, istoric de artă, curator la Muzeul Albertina și E.S. Bernhard Backovsky, prelatul abației.

Abaţia Klosterneuburg a prezentat opera de inspiraţie religioasă a sculptorului Peter Jecza. Legăturile artistului cu arta sacrală sunt puternice. În perioada 1971-1976, în timpul regimului comunist, artistul a participat, alături de arhitectul Hans Fackelmann și prof. dr. ing. Victor Gioncu, la crearea Bisericii romano-catolice de la Orșova. Mai târziu, în anii 80, a lucrat la alte proiecte de artă religioasă, cum ar fi Biserica de la Dumbrăvița sau Biserica de la Sf. Gheorghe, pentru care a realizat în bronz și Drumul Crucii, expus și la Viena. Trăsăturile fundamentale ale lucrărilor lui Peter Jecza – puritatea formei, căldura umană, echilibrul subtil între ataşamentul funciar faţă de tradiţie şi propensiunea către arta contemporană, amprenta credinţei – au făcut ca expoziţia să comunice simultan excelenţă artistică şi un set de valori edificatoare.

Stift Klosterneuburg este unul dintre cele mai importante spații din Austria de prezentare a artei contemporane. În cadrul programului “Stift et Kunst”, 3-4 mari expoziții sunt găzduite, anual, în spațiile de aici.